Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 10. 2017

Z Brandýsa Modlivým dolem do Potštejna

 

Z Brandýsa Modlivým dolem do Potštejna

 

Trasa:                        Brandýs nad Orlicí - Velká Skrovnice - Malá Skrovnice -
​                                    Polom - sestup Modlivým dolem - Vochtánka - Potštejn

Datum konání:     21. 10. 2017

Vedoucí akce:      Jana Klimešová

Délka trasy:          15 km

Počet účastníků:  20


 

Výchozím místem našeho podzimního výšlapu s KČT bylo město Brandýs nad Orlicí. Jedná se o město ležící v údolí řeky Tichá Orlice umístěné převážně na jeho pravém břehu.

 

Naše cesta vedla od železničního nádraží okolo krásné budovy sokolovny, která byla vybudována z původně reprezentativní městské vily. Při přestavbě byla vila obohacena o výrazný blok divadelního jeviště a budova se tak stala významnou budovou prvorepublikového lázeňského letoviska.  Došli jsme na náměstí a odtud zamířili mírným stoupáním po zelené TZ do Jiskerského údolí, které vede podél Dolenského potoka do lokality Nad Rozsochou, dále přes Velkou Skrovnici, Malou Skrovnici, osadu Hájek do Modlivého dolu. Odtud jsme pak pokračovali do Anenského údolí s letním tábořištěm Vochtánka. V závěru  jsme pak šli podél řeky Divoká Orlice krásnou, převážně lipovou, alejí do cíle naší cesty - Potštejna.

 

Mimo hezké podzimní nálady v přírodě nás cestou zaujalo zejména malebné údolí v němž leží osada Hájek s trochu zarostlým malým rybníčkem v údolí. Na místě jsme se, mimo jiné, dočetli, že zde v roce 1773 nechal majitel Chocně František Oldřich Kinský vybudovat lovecký zámeček. Tentýž majitel také zřídil v Hájku lázně a nad pramenem, který byl pokládán za léčivý, nechal postavit kapličku, která zde dosud stojí. Lázeňská budova byla sice již zbořena, avšak zůstal zde lovecký zámeček, který byl v rámci restituce spolu s okolními lesy vrácen Josefu Kinskému.   

 

Krásným úsekem cesty byla romantická krajina rokle Modlivý důl. Ještě před cestou nás s historií tohoto místa seznámila vedoucí akce Jana Klimešová. V době pobělohorského náboženského útisku se zde k tajným pobožnostem scházeli čeští bratři. O tomto, trochu tajemném, místě psal také Alois Jirásek v románu Poklad. Jedná se skalnatou, zalesněnou rokli s převážně bukovým porostem s občas viditelnými potůčky, tůňkami a také četnými překážkami. Cesta byla mokrá, pokrytá spadaným listím s drobnými četnými překážkami a tak byla nutná při chůzi zvýšená opatrnost. Ale všichni jsme tuto trochu strmou cestu úspěšně zvládli!

 

Cesta loukou zvanou Vochtánka (nebo také Anenské údolí) vede podél řeky Divoká Orlice a je z ní hezký výhled na potštejnský hrad umístěný na vysokém kopci. Cestou podle řeky jsme došli až ke splavu a odtud již vedla široká cesta nazvaná"Pod lipami". Zajímavostí je, že tyto lípy, které byly pro tuto cestu posbírány jako semenáčky přímo v lesích jsou různých druhů a řazeny jsou tak, aby kvetly postupně a alej tak byla v květu co nejdéle.  

 

Krásný výšlap jsme zakončili příjemným společným posezením v potštejnské restauraci.

Těšíme se opět na příští turistickou sobotu.

                                                                         Jarka