Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vízmburk - východočeské Pompeje

 

 

 

Vízmburk - východočeské Pompeje 
 

TRASA:                          Olešnice - Pod Boušínem - Pod Kramflekem - Vízmburk -
​                                          Končiny - Rtyně v Podkrkonoší

Datum konání:           11.  11. 2017

Vedoucí akce:             Stáňa Lukášková

Délka trasy:                 14 km

Počet účastníků:        17

 

Vzdor předpovědi počasí svítilo ráno v Hradci sluníčko, které náladu nikdy nezkazí.  A nezkazil ji ani poletující sníh už ve Starkoči.

 V Olešnici nás slabý déšť vměstnal do miničekárny a po  seznámení s trasou jsme vyrazili přes kopeček do Mstětína. Tady jsme zažili to pravé listopadové počasí i terén. Zakrýt hlavu , ale i uši. Jakmile jsme byli v lese, byla pohoda. Sestoupali jsme nad řeku Úpu, na kterou byl skrz  stromy bez listí  konečně výhled.  Barva vody potvrzovala, že předchozí dny opravdu nebyly výletní.  Značená trasa kopírovala tok Úpy bez náročných převýšení až k rozcestí V potůčkách. Odtud už to bylo na Vízmburk co by kamenem do kopce dohodil.

Vízmburk byl postaven ve 13 st. a jeho zánik v roce 1447 byl záměrný – hrad odkoupila slezská knížata a nechala jej zbořit, aby nesloužil jako opěrný bod loupeživým bandám.  Roku 1972 zde začal provádět archeologický výzkum profesor Antonín  Hejna, rodák z nedaleké Úpice. Chtěl odkrýt předpokládané základy zdí, ke svému údivu však odhalil zdi v úrovni druhého podlaží vysoké osm metrů. Vše bylo více jak 500 let zavaleno troskami záměrně pobořeného hradu. Hejnův objev se stal senzací evropského významu a soudobý tisk nazval Vízmburk Východočeskými Pompejemi. Smrtí profesora Hejny výzkum bohužel skončil, Státní památková péče si  s hradem nevěděla rady a tak jedině díky Sdružení pro Vízmburk nezanikl  podruhé.

Polovina dnešní trasy byla za námi a ani jsme nezmokli. Přes Podhradí jsme sestoupali do městečka Rtyně v Podkrkonoší. Cestou jsme míjeli sochu Rebela u bývalé rychty  a unikátní  stavbu ve městě – dřevěnou zvonici  z roku 1544.   Nebyli jsme  ve Rtyni  poprvé, a proto nám bylo jasné, kde výlet zakončíme. V příjemné a výborně zásobené  kavárně-cukrárně.  Zkrátka: turisté, změňte hospůdky za cukrárny, pivko při i po túře si už dáte málokde, seč to je nejlepší iontový nápoj!

Stáňa

 

 

Náhledy fotografií z alba Vízmburk – Východočeské Pompeje