Jdi na obsah Jdi na menu
 


8. 7. 2017

Údolím Vošmendy

 

Údolím Vošmendy

 

Trasa:                         Jesenný - Bohuňovsko - Bozkov - Hamry - Roztoky u Semil -  
                                      naučná stezka "Údolí Vošmendy" - Bozkov - Jesenný

Datum konání:       8. 7. 2017

Vedoucí akce:         Stáňa Lukášková

Délka trasy:             15 km

Počet účastníků:    22

 

Naše sobotní prázdninová výprava nás zavedla na naučnou stezku přírodní rezervace „Údolí  Vošmendy“.  Z informačních tabulí při cestě jsme se dozvěděli, že se jedná o rezervaci o rozloze 13 ha, která byla zřízena v roce 1997. Chrání především krasové území s jeskyněmi, ponory a vývěry podzemních vod, cenná lesní a luční společenstva s výskytem chráněných rostlin a živočichů. Zaujímá část údolní nivy říčky Vošmendy na hranici katastrů obcí Bozkov a Roztoky u Semil a přilehlý východní svah údolí (420 - 480 m n.m.). Tato rezervace je významnou lokalitou Geoparku Český ráj.
 

Říčka Vošmenda tvoří krásné přírodní meandry a je obklopena bujnou zelení. Cestou jsme zachytili informaci, že na horním toku můžeme počátkem roku spatřit přírodní úkaz v podobě bledulkového údolí. (Zachycuji tuto informaci pro nás, kteří tato místa na přelomu zimy a jara rádi vyhledáváme).


Vlhké, teplé klima cestou podél říčky Vošmendy jsme nejčastěji vyjadřovali slovy „prádelna“. Trasa byla místy náročnější, kopcovitá (zejména nástup z obce Jesenný), ale cesta lesy okolo říčky Vošmendy se nám líbila. Při zdolávání přírodních překážek např. polomů a při přechodu po kluzkých kamenech říčky jsme si vzájemně pomáhali. Nejpozornější z nás, měli při cestě i houbařské štěstí. Nálada cestou byla výborná a zastávka v bozkovické restauraci nám umožnila příjemný odpočinek.


Prožili jsme společně hezký den v malebné přírodě. Už všichni víme, kde je
to místo se záhadným názvem "
Vošmenda".

                                                                                                     Jarka

 

Náhledy fotografií z alba Údolím Vošmendy