Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 7. 2017

Okolo Pece pod Sněžkou

OKOLO PECE POD SNĚŽKOU

Trasa:

                                         Velká Úpa - Kolínská bouda - Lesní bouda - Liščí hora -  
                                         Chalupa na Rozcestí - Výrovka - Richterovy boudy - Modrý
                                         důl - Obří důl - Pec pod Sněžkou

Datum konání:          22. 7. 2017

Vedoucí akce:           Jiří Horák

Délka trasy:               20 km

Počet účastníků:       11

 

Pro sobotní výšlap jsme si tentokrát přivstali (odjezd byl z ČD již v 6:01 hod.). Rozhodnutí to bylo jednoznačně správné, protože nám umožnilo absolvovat počáteční náročnější výstup  v příjemných brzkých  dopoledních hodinách. Celá naše cesta krajinou byla pak pohodová s možností zastávek na oddech a dostatkem času pro vyhlídky do horské krajiny.
 

Vyšli jsme z autobusové zastávky ve Velké Úpě po modré TZ vzhůru do kopce k turistickému rozcestí Javoří Mlýn.  Odtud jsme se vydali po zelené TZ údolím Javořího potoka k Červenokostelecké boudě. Pokračovali jsme po modré TZ k rozcestníku U Thámových bud. Lesy tu byly plné zeleného podrostu s kapradinami a lopuchy a místy vytékaly i drobné potůčky. Působilo to trochu divoce. Stále jsme pak pokračovali podobným charakterem krajiny po modré TZ  k rozcestníku Pod Kolínskou boudou (1110 m). Odtud jsme již nastoupili na červenou TZ, která nás vedla okolo Kolínské boudy (obklopené domácími zvířaty - ovce, kozy) a dále Pražské boudy. Stále jsme stoupali a začala se před námi otevírat horská krajina s výhledy na vrcholy hor - zejména odtud výraznou Sněžku. Nemohli jsme se vynadívat na Lidickou boudu, která je prostě krásná  a dobře zasazená do horské krajiny (byla zařazena do fotogalerie).  Dále jsme pokračovali cestou k rozcestí "Hrnčířské boudy" . Začaly nás obklopovat louky plné žlutých rostlin - starčeků. Dle atlasu rostlin se domnívám, že šlo o starček Fuchsův. Kolem těchto rostlin poletovali v hojném množství motýli, zejména babočky paví oko a okáči horští. Okáči dokázali obsadit jednu rostlinu v celé skupině. Byly to úžasné pohledy a ten, kdo měl fotoaparát "lovil" motýlí snímky.  
 

Pokračovali jsme k Lesní boudě (1105 m) a zde se zastavili na terase k malému občerstvení a odpočinku. Mimo výhledů nás zaujaly květiny v truhlících na terase a oknech. Kombinace barev drobných květin bílá, žlutá, modrá působila svěže.  Jirka Horák dal včas pokyn k dalšímu postupu po červené TZ  směrem na Lyžařskou boudu.  Když jsme se při stoupání ohlédli cestou nazpět viděli jsme Černou horu s výrazným vysílačem na vrcholu.  A před námi byl z úbočí Liščí hory jeden z nejhezčích pohledů na Sněžku. Z tohoto místa je skupinová fotografie účastníků akce. Došli jsme na rozcestí Liščí louka (1240 m) a pokračovali k Chalupě na Rozcestí. Tady byla krátká zastávka na odpočinek a svačinu. Horská cesta byla již lemována klečí a také výrazně modrými četnými květy zvonků.  Poměrně pohodlnou cestou jsme došli k chatě na Výrovce. Odtud jsme sestoupili po zelené TZ k Richterovým boudám a dále již dolů po červené TZ do Modrého dolu.  U Modrého potoka jsme odbočili do Obřího dolu a směřovali již nazpět do cíle - Pece pod Sněžkou.
 

Den byl svěží, slunečný. To, co bylo pro všechny účastníky jistě nezapomenutelné, bylo množství motýlů, které jsme cestou v tomto dni zahlédli. Byla to krásná turistická akce - prostě hezky prožitý den.

                                                                                                                       Jarka

 

 

Náhledy fotografií z alba Okolo Pece pod Sněžkou