Jdi na obsah Jdi na menu
 


26. 8. 2017

Nad Betlém v Orlických horách

 

NAD BETLÉM V ORLICKÝCH HORÁCH

 

Trasa:                          Peklo nad Zdobnicí - Pod Hradiskem, Jahodov-myslivna - Nad
​                                      Betlémem - Javornice - Pekelec - Peklo  

Datum konání:       26. 8.  2017

Vedoucí akce:         Stáňa Lukášková

Délka trasy:             18 km

Počet účastníků:     15

 

Mlha, mrholí. Snad cesta z Pekla bude cestou do přírodního ráje. A skutečně. Už u myslivny nad Jahodovou hřálo příjemně sluníčko a mohli jsme se tak kochat vyhlídkou na Betlém, část obce Javornice. Od vyhlídky nás čekalo pátrání po křížové cestě a kapličce, ukryté v lese nad Javornicí. Cesty  na mapě žádné, jen v lese vyšlapané pěšinky. Bez velkého hledání jsme narazili na první zastavení a pak už cesta byla jasná. Lavičky u kapličky lákaly k zastávce na svačinku. Nějaké občerstvení na další trase nebylo jisté. Sestup do Javornice vedl  po louce a protože obec je ukryta pod kopcem, zaznamenali jsme jen nějaký hlahol?  Brzy jsme měli jasno. Místní fotbalové derby. A kde je sport, jsou fandové a také určitě nějaké žaludeční povzbuzení. Výborná klobáska, dobré pivko, příjemné posezení, povzbuzování domácích ( vyhráli) a pak se šlo za kulturou.

V obci je památník významného českého malíře Vojtěcha Sedláčka, který sem jezdil na letní byt. Podorlická příroda a  práce na polích se v jeho tvorbě objevují převážně. Vystavené obrázky, krajková tvorba jeho manželky, krásná zahrada,   nás uklidnily před další cestou. Čas nás trochu tlačil, s díky i s lítostí  jsme odmítli nabídku kávičky od  příjemné paní průvodkyně.

 A pak do kopce, z kopce …. a pořád dokola. Závěr cesty podél říčky Zdobnice už je nám některým dobře známý,  přesto jeho krásu stále objevujeme.

V Pekle nad Zdobnicí byl ještě čas obejít stánky s občerstvením u vambereckého koupaliště, hasiči tu pořádali  pro děti prázdninovou rozlučku .

My se loučíme jen na týden, další výpady do přírody nás čekají.

                                                                                                              Stáňa

 

img-20170826-wa0001.jpg

Fotografie nafotila mobilem Jana Novotná

 

Náhledy fotografií z alba Nad Betlém v Orlických horách