Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 4. 2016

Drábské světničky

 

Drábské světničky
 

Kratší varianta cesty:
Březina nad Jizerou - Olšina - Studený průchod - Drábské světničky - Hrada - Zásadka - Valečov - studánka  "Hrdina" - Černá louže - Hrázka - Krásná vyhlídka - Březina (18 km)


Prodloužená varianta "od Hrázky": 
Hynšta (modlitebna) - Příhrazy - U věže - Stará Hrada - Krásná vyhlídka - nazpět k Studenému průchodu a do Březiny n. J. opět na vlak.  (celkem 23 km)¨


Datum konání.                23. 4. 2016

Vedoucí akce:               Jiří Horák

Délka trasy:                   kratší varianta: 18 km, prodloužená varianta: 23 km

Počet účastníků:           28

 

Sobotní výlet do Českého ráje byl časově náročnější na dopravu vlakem, ale následný zážitek z návštěvy krásných míst Českého ráje nám vše vynahradil. Vystoupili jsme z vlaku na stanici v obci Březina nad Jizerou, která je vhodným výchozím místem pro cestu do Příhrazských skal. Odtud jsme zamířili po žluté turistické značce přes malebnou vesničku Olšina, která je zasazena v krajině pod lesy s vystupujícími skalními masivy. 

Do přírodní rezervace Příhrazské skály jsme vstoupili skalní soutěskou dlouhou přibližně 125 m, jejíž výška stěn dosahuje až 15 m. Podle teploty, která ani v létě nepřesahuje 10 °C  dostalo toto místo název "Studený průchod". Odtud jsme pokračovali po červené turistické značce po Zlaté stezce Českého ráje směrem na Drábské světničky. Dostali jsme se do oblasti tvořené pískovcovými skalami s úzkými roklemi a strmými svahy. Podstatná část naší cesty vedla lesními porosty. Ze skalních masivů byly místy nádherné výhledy do širokého kraje nyní již jarně vybarveného do světle zelené a bílé. S obdivem jsme shlíželi do velkého a širokého prostoru pod námi.  

Naším hlavním cílem byl středověký skalní hrádek Drábské světničky, který je umístěn na skalních blocích oddělených od sebe úzkými štěrbinami a průrvami. Dle popisu přímo na místě vznikl tento hrádek zřejmě za husitských válek. Název "Drábské světničky" souvisí s domněnkou, že se zde v pozdější době ukrývali drábové - loupežníci. Světničky vyhloubené v pískovcových blocích sloužily především jako zásobárny. Pro obydlí lidí byly údajně používány převážně dřevěné stavby (zachovaly se stopy jejich základů). Zde jsme se zastavili na delší dobu nejen pro zajímavost samotného místa, ale opětovně pro nádherné výhledy do krajiny. 

Posvačili jsme a vystoupali na plošinu o rozloze asi 15 ha označenou "Hrada".  Na pozůstatku naučné stezky jsme se dozvěděli informaci o  tom, že plošina je pokryta čtvrtohorními sprašemi. Jsou na ní ještě zbytky přirozených listnatých lesů s převahou dubů.  

Pokračovali jsme dále přes obec Zásadka směrem k zřícenině hradu Valečov obklopené bíle kvetoucími sady. Celý areál byl, zvláště nyní na jaře,  velmi  malebný  a  působivý.  Skalní  hrad  byl  postaven  na  počátku
14. století na výběžku skalnaté výšiny  Mužského. I zde byly, stejně jako na hradě Drábské světničky, vytesány obytné i hospodářské prostory do skalních bloků. Vnitřní část hradu jsme nenavštívili, ale prohlédli  jsme si místnosti vytesané do okolních skal, které pravděpodobně sloužily jako obydlí hradní čeledi. (Dočetla jsem se, že byly obývané chudinou, tzv. skaláky až do r. 1892). Nahlédli jsme také do podzemní hladomorny, ale odtud jsme již rychle spěchali dále. Tempo naší chůze se od této části cesty již zrychlilo. Bylo potřeba dohnat větší časové prodlevy ze zajímavých a krásných míst cesty. 

Krátce jsme se zastavili, někteří se i osvěžili, u studánky "Hrdinka" a pokračovali po modré turistické značce k rozcestí  "Černá louže". Odtud jsme zamířili po žluté turistické značce na rozcestí "Hrázka". Skupina, která se rozhodla pro kratší variantu cesty odtud pokračovala přes Krásnou vyhlídku nazpět na vlakovou zastávku do obce Březina nad Jizerou. 

Druhá část skupiny (10 účastníků akce) pokračovala odbočkou po modré TZ k Hynště. Nazývá se tak skupina skal nad Hrázkovskou roklí i zbytek skalního hrádku. Branou jsme prošli k tzv. Modlitebně, místnosti, která v 17. století sloužila jako úkryt pronásledovaným českým bratřím. Odtud jsme se vrátili nazpět a pokračovali do Příhraz, kde jsme si v restauraci odpočinuli před další náročnou částí cesty.   

Cesta směrem na bývalé slovanské hradiště Stará Hrada nás vedla po strmých a poměrně dlouhých železných i skalních schůdcích. Na místě pak bylo možno vidět ve skalách vytesané stopy světnic a také stopy po bývalé studni. Dále již naše cesta vedla ke známé  turistické chatě Na krásné vyhlídce a odtud nazpět okolo výstupu ze Studeného průchodu do Březiny nad Jizerou. Začalo slabě pršet, ale to už náš nádherný zážitek z hezky prožitého dne pokazit nemohlo.    

                                                                                                Jarka  

 

Náhledy fotografií z alba Drábské světničky