Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. 4. 2015

Velikonočním lesem na buřtíky

 

 

 

V E S E L É   V E L I K O N O C E 
n a    l o d ě n i c i

 

Trasa:
Zděná bouda - rytířské hradiště - U Kříže - sv. Hubert - Výskyt -
 Stříbrný rybník - loděnice na Orlici (cestou rituální omývání nohou) - opékání buřtů

 

Datum konání:                6. 4. 2015

Akci vedl cvičitel:            Jiří Kadeřávek

Počet účastníků:              34 + 3

Délka trasy:                  12 km

 

Na velikonoční pondělí jsem se těšila,  nemohla jsem dospat,  proto u Zděné boudy jsem byla první. Těšila jsem se na známé tváře, které jsem dlouho neviděla. S partou turistů je vždy legrace, panuje dobrá nálada, proto se  poslední dobou schází na akcích docela slušný počet turistů.  Dnes se nás nakonec sešlo třicet čtyři. Ráno bylo chladnější, ale u retenční nádrže Češík nás chlapci zahřáli pomlázkovým vyšleháním. Určitě teď budeme po celý rok zdravé. My je odměnily dobrotami, vajíčky a všichni jsme si připili na zdraví.

Volným krokem jsme vyrazili k "RYTÍŘSKÉMU HRADIŠTI". Prostředí, které je určeno hlavně dětem, nám přineslo také radost  a přispělo k  příjemné pohodě. Nikam jsme nespěchali, šli jsme pomalu  podle jižního plotu lesního hřbitova k pomníčku sv. Huberta. Došli jsme na červenou Hradečnici, pokračovali východně k hospůdce U Vlka a navázali jsme na žlutou turistickou  Telefonku,  stočili se severně k můstku přes Stříbrný potok, kde bylo plánované omývání.  Možná, ne každému toto odpočinkové tempo vyhovovalo, já byla spokojená.   Rozhodně jsem si nechtěla nechat ujít  "tradiční omývání nohou".
 Letos ne všichni do studené vodičky vstoupili,  já si nožky proti proudu omývala. Dodržela jsem se rituálu, stála jsem proti proudu, roztáhla prsty a přijímala energii, pomalu odplouvala ta negativní.

Cestu jsme si trochu zkrátili, nejprve jsme pokračovali po Telefonce na sever na křižovatku s červeným nápisem  "U Svinar", dále  po červené k západu až ke Stříbrnému rybníku. Navázali jsme na žlutou a po proudu Orlice jsme došli až na loděnici. Celkem bylo naměřeno 11,5 km. Překvapilo nás, že v určitém úseku  byla cesta z neznámých důvodů zatarasena roštím a  amatérské cedule  nás upozorňovaly, TUDY TEDY NE!.

Konečně na loděnici. Přírodní areál Orlice je velmi půvabný.  Čekala na nás dvě ohniště, která pro nás další dva členové předem připravili a roztopili.  Na kole přijel i další kamarád Karel.  Celkový počet zúčastněných se tedy navýšil o další tři členy.

Nálada gradovala, dobře se opékalo, pilo a hodovalo. Hezké překvapení bylo připraveno pro ženy - Herbert přinesl velkou kytici žlutých narcisů, s poděkování si každá odnášela domů krásný symbol jara.

                                                                                                                                                                                                                                Ludmila

 

Náhledy fotografií z alba Velikonoce