Jdi na obsah Jdi na menu
 


13. 6. 2015

Do empírové Železnice

 

DO  EMPIROVÉ  ŽELEZNICE

 

Trasa:                     Železnice – Bradlecká Lhota – Bradlec –  
                        Újezdec – 
Těšín – Železný vrch – Železnice

Datum konání:          13. 06. 2015

Vedoucí:                  Stáňa Čandová

Délka trasy:            16 km

Počet účastníků:       16

 

 

Teplé a slunečné sobotní ráno nás vylákalo z domovů na výlet do oblasti Českého Ráje. Cílem našeho výletu byla Železnice a její krásné okolí. Problémy na trase způsobily malé zpoždění, ale na náladě výletníků to nebylo znát.  Na malém nádraží nás Stáňa informovala o jednotlivých místech výletu a hned poté jsme vyrazili.

 

Železnice, malé městečko s dlouhou historií, leží na okraji Chráněné krajinné oblasti Český Ráj, v malebné zvlněné krajině pod horou Tábor na severu a vrchy Železný a Zebín na jihu. První zmínky o obci pocházejí ze 12. stol.


Naše první zastávka byla u barokního kostela sv. Jiljí, potom jsme prošli malebné městečko, zastavili se u Vlastivědného muzea, před radnicí a po červené jsme pokračovali do Bradlecké Lhoty. Zde jsme si venku před kulturním domem mohli prohlédnout pár vystavených historických, ale vzorně udržovaných hasičských exponátů. Místní dobrovolní hasiči zde pořádali svoji akci a po dohodě jsme se mohli v jejich zařízení občerstvit.  Posilněni a za značného tepla jsme se vydali ke zřícenině hradu Bradlec. Cesta lesem nás na chvíli ochránila před sluncem, ale při výšlapu na zříceninu jsme se pěkně zapotili, ale stálo to za to.  


Zřícenina hradu Bradlec má bohatou historii -  hrad byl vždy v držení významných českých rodů. Je možné, že jej vlastnil i císař Karel IV. Hrad položený na dvou mohutných čedičových útesech (547 m n. m.) poskytoval výbornou obranu před útočníky.


Pod zříceninou hradu bylo velké kulaté ohniště s kameny vybízejícími k odpočinku. Zde jsme posvačili, nabrali další síly a vydali se přes Újezdec do Těšína. Kousek cesty vedl kolem malebných starých chaloupek, potom jsme šli po silnici a náš pohled směřoval ke vzdálenému Zebínu. Na rozcestí u Těšína jsme vešli zpět do přírody. Ještě nás čekal jeden výšlap – a to na vrch Železný,  ležící  ve výšce  370 m n. m.


Na vrchu Železný stával ve 14. století strážní hrad patřící rodu pánů z Železnice. Jeho zbytky se však do dnešní doby nedochovaly a místo je narušeno těžbou štěrku. Z vrchu se však nabízel široký rozhled po jičínské kotlině. Unaveni třicetistupňovým vedrem jsme se posilnili výbornými třešněmi a pak už naše cesta vedla zpět do městečka Železnice. Zde některé výletnice navštívily místní muzeum, ostatní strávili dobu před odjezdem vlaku v pěkné a hlavně chladné restauraci.


Cestou domů jsme za Jičínem projížděli velkou průtrží mračen, potom místy nepršelo, ale Hradec nás přivítal silným deštěm, takže jsme museli vyndat bundy a pláštěnky. Měli jsme velké štěstí, že změna počasí přišla až v době, kdy jsme se vraceli domů.


Ač mnoho lidí strávilo sobotu na koupalištích a u rybníků či písníků, my jsme si domů přivezli krásné zážitky z celodenního výletu.

                                                                                                                Dáša

 

 

Náhledy fotografií z alba Železnice