Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 11. 2014

Zavátou stopou

 ZAVÁTOU STOPOU


Trasa:
Nové Město nad Metují - Zákraví - Ohnišov - Bystré - Šediviny - Deštné v Orlických horách


Datum konání:         22. 11. 2014

Akci vedl cvičitel:     Čeněk Koliáš

Počet účastníků:       10

Délka trasy:           22 km

 

Při cestě podhůřím Orlických hor, která vedla po červené turistické značce z Nového Města nad Metují až do rekreačního centra v Deštném v Orlických horách,  bylo již možno očekávat "zavátou stopu". Předpokládal to i název naší akce v plánu KČT, avšak ani pokročilý podzim nám tento zážitek v letošním roce nedopřál. Šli jsme velmi rozmanitou krajinou, která však byla v tomto období místy zavátá jen suchými listy spadanými ze stromů. Cestou se nám líbily četné roubené chaloupky, avšak výhledy do krajiny směrem k Orlickým horám byly spíše zamžené. I to však mělo svou atmosféru, která nám neubrala na radosti z pohybu v krajině.   

Východiskem naší cesty bylo Nové Město nad Metují, které je často označováno jako "Brána do Orlických hor". Z krásného náměstí jsme šli po silnici přes most nahoru směrem na Spy. Ze silnice, která vede za mostem pod náměstím směrem vzhůru je nádherný pohled na město, který je často označován jako "Český Betlém". Vyfotili jsme si jej, i když snímky z tohoto místa by si zasloužily lepší počasí.  Bývá odtud nádherný pohled zejména v době, kdy je město pokryto sněhem. 

Ze silnice odbočujeme do zalesněné stráně po schodišti směrem k místu označenému "Nad Táborem" a pokračujeme do obce Spy. Odtud pak míříme východním směrem do údolí Janovského potoka označeného místním názvem "Husí krk". Místy skalnaté, zalesněné údolí s četnými přechodovými lávkami nás dovedlo až k lesní přehradě pod obcí Zákraví. Cestou tímto divokým údolím jsme měli krátkou, ale příjemnou "tatrankovou" zastávku u lesní studánky.

Při vstupu do obce "Zákraví" nás uvítalo stádo krav, které se okamžitě pohnulo naším směrem. Z obce jsme pokračovali do malé osady Vanovka a dále do Ohnišova. Zde nás překvapil na zahrádce rozkvetlý strom v kontrastu s poblíž spadanými jablky. Z informační tabule jsme zjistili, že se v obci narodila spisovatelka Pavla Buzková (1885 - 1949), autorka románu Mlází, která v tomto kraji čerpala inspiraci.   

Cestou do obce Bystré jsme navštívili další studánku a někteří z nás byli tak odvážní, že se chladné vody z této studánky dokonce napili i přesto, že naše termosky ještě většinou obsahovaly teplý čaj.

Z Bysterských dolů jsme zamířili přes Nedvězí do horské obce Šediviny. Na kopečku v obci stojí secesní kostelík sv. Josefa postavený v letech 1907 - 1910, který je pro tuto oblast výrazným orientačním bodem. Poblíž se nachází rozcestník - místo je i křižovatkou turistických cest. My jsme zamířili směrem na Kout (729 m n.m.) a dále již do obce Deštné v Orlických horách. Zde jsme se ještě zastavili u pomníku advokáta, spisovatele a propagátora turistiky v Orlických horách JUDr. Jindřicha Štemberka. V roce 1919 byl na ustavujícím sjezdu zvolen předsedou turistické Orlické župy. Zasadil se o zřízení značených turistických stezek v této oblasti. Jemu a jeho dalším následovníkům, vděčíme za možnost turistiky a poznávání krásných míst v této oblasti.   

 Jarka Řezníčková

 

Náhledy fotografií z alba Zavátou stopou