Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 5. 2014

Labskou cyklostezkou do Kuksu

  

 VIDEO  - Hradec Králové - KUKS
http://www.turistika.cz/trasy/video/rewrite/video-cyklo-trasa-kuks-hradec-kralove
 

Labskou cyklostezkou do Kuksu

Trasa: Hradec Králové - Smiřice - Josefov - Brod n. L. - Kuks - Rasošky - Vlkov - Hradec Králové

Datum konání:          21. 5. 2014
Akci vedl cvičitel:      Karel Zaydlar
Počet účastníků:        5
Délka trasy:            63 km

Karel Zaydlar, pro ty, kteří se chtějí projet na kole i v týdnu, začal nabízet krátké cyklo výlety. Jde o mimořádné akce, které nejsou uvedeny v plánovaném kalendáři akcí. Informace o mimořádném výletu bude vždy zveřejněna týden předem na webových stránkách KČT Hradec králové. Bude-li zájem, informace o mimořádné akci bude rozesílána e-mailem.

Na první akci se přihlásilo pět cyklistů.

Na výlet jsem se těšila. Domluvili jsme se, že první skupinka pomalejších účastníků, mezi které jsem patřila i já, vyrazí už před obědem. Karel se Stáňou se drželi plánu a vyjeli ve 13 hod. Nikdo další se k nim už nepřidal. Celý den bylo krásné počasí, jelo se pohodově. První zastávka byla ve Smiřicích, kde je nádherný kostel  Zjevení Páně ( Tří králů ). Obrázky a podrobnou  historii kostela je možné si přečíst a prohlédnout na

http://www.smirice.eu/smirice/kostel1.htm

Doplnili jsme tekutiny a pokračovali podle plánu do Josefova.  Stará pevnost byla budována z podnětu rakouského císaře Josefa II. a po sedmi letech v roce 1787 byla dokončena. Měla bránit severní hranice rakouské říše proti Pruskému království. Současně byla využívána jako zbrojnice, skladiště střelného prachu, zásobárna jídla a  byla i ubytovnou pro vojáky a civilisty.

http://www.pevnostjosefov.cz/

Cestou jsme měli dost času na fotografování a vnímání krásné přírody. Také jsme stihli zkontrolovat naše kola. Standa je velký fanda a odborník na cyklistiku, sám  si sestavil a stále vylepšuje své kolo. Hned jsme této příležitosti využili.  Nastavil nám správně sedla, opravil mi a nastavil tachometr,  cestou dával užitečné rady, týkající se správného používání přehazovačky. Ani jsme se nenadáli a už jsme byli v Kuksu. Na Karla a Stáňu jsme počkali v Brodu nad Labem. Třicet kilometrů zvládli v perfektním čase necelých dvou hodin.

Věděli jsme, že BAROKNÍ HOSPITAL KUKS a jeho areál prochází opravami a až do odvolání je pro návštěvníky uzavřen. Celý hlavní areál je obehnaný zelenou sítí. Obnovou procházejí i zahrady, zřizují se záhony s bylinkami atd. Muzeum je již krásně opravené. Kompletní rekonstrukce za 400 miliónů má skončit v listopadu. Pokud by se nepodařilo dokončit ji v termínu, celková dotace z evropských fondů by propadla.

http://www.hospital-kuks.cz/

Standa domů nepospíchal, proto jsme se vraceli bez něho. Jezdí rád a jezdí většinou sám, nemuseli jsme se tedy o něho bát.
V Josefově jsme se krátce zastavili  "U Kulaté báby", abychom  doplnili  kalorie a tekutiny. Karel  se Stáňou se přizpůsobili pomalejší jízdě. Vítr se stočil, jeli jsme proti němu. Na cyklostezce začalo být rušno, ale i na Labi bylo živo.  Kajaky, velké lodě, rybáři podle břehu.

Za Josefovem jsme odbočili ke hřbitovu, kde jsou hroby padlých vojáků z památné bitvy r. 1866. Pokračovali jsme pak  přes RASOŠKY a VLKOV a opět po Labské cyklostezce.

Byla jsem spokojená. Vyšlo nám slunečné a teplé počasí, sešla se dobrá parta.  Tři členové našeho odboru a dva hosté, jeden z Březhradu a jeden z Pardubic.

Děkuji Pepovi Ptáčkovi za odkaz na  video

                                                                                                                                    Ludmila

 

Náhledy fotografií z alba Kuks